Przykłady ekologicznych domów i budynków.
Antocyjany są głównie obowiązkowe za czerwony kolor w winie. Antocyjany odnajdują się w różnych owocach, pełniąc pokrewną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej warstwie skórki winogrona oraz w trakcie procesu maceracji jest usuwany przed taninami. Większa część soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to znaczący proces w procesie nadania koloru winu. Istnieją odmiany Vitis vinifera, które klasyfikuje się jako teinturier, bo już ich sok jest odcienia czerwonego. Najbardziej znanymi są Bouschet, Saperavi oraz Dunkelfelder. Formy te są niemniej jednak wyjątkiem, co potwierdza wina. W niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Kolor czerwony lub ewentualnie różowy, zależy całkowicie, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan lazurowych zmienia się na barwy od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się zwłaszcza antocyjanom.
2. Kliknij
3. Odwiedź stronę
4. Kliknij
5. Więcej informacji Własne projekty DIY z wykorzystaniem elektroniki.